Mus owocowy – kuchenne zastosowania

ByDaniel

Mus owocowy – kuchenne zastosowania

Tradycja musów owocowych jako przetworów jest dość długa, jednak na nowo zyskują one na popularności z uwagi na wygodne saszetki, w których są obecnie sprzedawane. To świetna przekąska dla dużych i małych, która dostarcza jednej z dziennych porcji owoców, szeregu witamin, składników mineralnych. Jednak gotowy mus owocowy znajduje także szerokie zastosowanie w kulinariach, może być składnikiem lub bazą dań i deserów. Sprawdź kuchenne zastosowania musu owocowego.

Czym właściwie jest mus owocowy?

Mus owocowy w tubce, często określany także jako przecier to stosunkowo gładki przetwór z owoców różnego rodzaju. Może być wykonany jedynie z owoców, z owoców i warzyw, a także zawierać inne dodatki, nie zawsze korzystne w diecie. Najpopularniejsze, a zarazem najtańsze musy owocowe powstają z jabłek – owoc ten jest powszechnie dostępny, a przy okazji bardzo zdrowy. Jabłko jest też bazą dla wielu musów zawierających inne owoce, warzywa i dodatki, na przykład:

– owoce tropikalne – mango, ananas, banan,

– brzoskwinie, morele,

– marchew,

– owoce jagodowe, przeważnie jagody, truskawki, maliny, porzeczki,

– ziarna zbóż, płatki, nasiona,

– jogurty.

Mus owocowy nie powinien zawierać dodatku cukru, same owoce posiadają go często w nadmiarze. Nie warto też sięgać po musy sztucznie zagęszczane czy słodzone sokiem owocowym, mogą zawierać niewiele cennych wartości odżywczych.

Do czego warto dodać owocowe musy?

W kuchni, przy przyrządzaniu posiłków mus owocowy może być ciekawym urozmaiceniem. W zależności od jego smaku może być dodatkiem nie tylko do słodkich deserów i ciast, ale także zup mlecznych, kaszek, czy nawet dań obiadowych. Musy owocowe świetnie sprawdzają się zamiast sosów do mięs, nadają im nowy wymiar i głębię smaku. Warto trochę poeksperymentować w kuchni z musami owocowymi. Ze względu na ich zwykle dość łagodny, słodko-kwaskowy smak są w stanie wpisać się w charakter niemal każdej potrawy polskiej kuchni. Można kupować gotowe musy, albo też przyrządzać je w domu samodzielnie, z owoców ze sprawdzonych źródeł.

About the author

Daniel administrator